Mapegrout 430
@mapeihungary

Ezeket az anyagokat ajánljuk betonjavításhoz👆

♬ Fadeaway – Official Sound Studio

A MAPEGROUT 430 a Mapegrout termékcsalád harminc éves tapasztalatát kínálja, amelyek már világszerte bizonyítottak óriási projekten is, de ideális választás felújítási munkákhoz és betonszerkezetek javítására.

A termék különösen ajánlott az elhasználódott betonszerkezeti elemek részeinek visszaillesztésére, károsodott pillérek, gerendák és erkélyek éleinek javítására, betonacélok betontakarásának helyreállítására, olyan felületi hibák átsimítása, mint a kavicsfészkek, munkahézagok, zsaluzat távtartóinak üregei.

A Mapegrout 430 megfelel az EN 1504-3 szabvány R3 osztályú szerkezeti habarcsokra vonatkozó minimális követelményeinek.

A termék felhordható kézzel, hagyományos simítóval vagy szórással.

A Mapegrout 430 olyan betonszerkezetek, mint erkély-homlokfelületek, pillérek, gerendák sérült betontakarásának helyreállítására használható. Ezen túlmenően a Mapegrout 430 aknák, csatornák és általában a vízépítési műtárgyak helyreállítására is használható. 
Könnyen felvihető
Kiválóan tapad a régi betonhoz
A termék többféle megoldással felhordható
Kiváló bedolgozhatóság
Műszaki adatok:
Az adalékanyag maximális mérete: 1 mm.
Keverési arány: A Mapegrout 430 17,5-18,5% vízzel bekeverve nagyon jól bedolgozható, állékony (tixotróp) habarccsá válik, amely függőleges felületekre is könnyen bedolgozható zsaluzat használata nélkül.
A keverék felhasználhatósági ideje: kb. 1 óra (+20°C-on).
Minimális alkalmazható vastagság: 5 mm.
Maximális alkalmazható vastagság: 3,5 cm rétegenként.
Besorolás: EN 1504-3 – R3 osztályú szerkezeti habarcs.
Tárolás: 12 hónap.
Felhasználás: fémsimítóval vagy habarcsszóró géppel is a szilárd, leváló részektől mentes, érdes aljzatra, amelyet vízzel előzetesen matt nedvesíteni szükséges.
Anyagszükséglet: 17 kg/m²/cm vastagság.
Kiszerelés: 25 kg-os vákuumcsomagolt polietilén zacskók

ALKALMAZÁSI TERÜLET
A betonacélok oxidációja miatt károsodott betonszerkezetek betontakarásának helyreállítása.
Jellemző alkalmazások
· Károsodott pillérek, gerendák és erkélyek éleinek javítása.
· Betonacélok betontakarásának helyreállítása.
· Olyan felületi hibák átsimítása, mint a kavicsfészkek, munkahézagok, zsaluzat távtartóinak üregei.
· Merev hézagok kitöltése.
· A beépítés vagy szállítás során megsérült előregyártott betonelemek gyorsjavítása.
MŰSZAKI JELLEMZŐK
A Mapegrout 430 a MAPEI kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű, cementből, osztályozott, finom szemcseméretű adalékanyagokból, speciális adalékszerekből és szintetikus szálakból álló előkevert, zsugorodáskompenzált száraz habarcs.
A Mapegrout 430 kellő mennyiségű vízzel bekeverve nagyon könnyen bedolgozható állékony (tixotróp) habarccsá válik, amely 5-35 mm közötti rétegvastagságban dolgozható be akár függőleges felületekre is annak megereszkedése és zsaluzat használata nélkül. Ha a Mapegrout 430 habarcsot csak víz hozzáadásával készítik, akkor nedves körülmények közt érlelje a termék zsugorodás-kompenzált tulajdonságainak teljes és tökéletes kifejlődésének garantálására. A Mapegrout 430 zsugorodás-kompenzált tulajdonsá-gának garantálásához nyílt levegőn történő szárításkor 0,25 tömeg%-nyi Mapecure SRA speciális, a plasztikus és hidraulikus zsugorodásokat csökkentő adalékszert adjon a
keverékhez. A Mapecure SRA-nak kiemelkedően fontos szerepe van a habarcs hatékonyabb érlelésében, és a Mapegrout 430-cal bekeverve műszakilag fejlett rendszernek számít, amelyben az adalékszer lelassítja a víz elpárolgását, és elősegíti a hidratációs kötéseket. A Mapecure SRA belső utókezelőszerként viselkedik úgy, hogy kölcsönhatásba lép a cementösszetevőkkel, és az adalékszerrel nem kezelt habarcs értékeihez képest 20-50%-nyi mértékben csökkenti annak zsugorodását. Ez nyilvánvalóan kevesebb repedésjelenséget okoz.
A Mapegrout 430 miután megszilárdult, a következő jellemzőkkel bír:
· közepes mechanikai szilárdság;
· a közepes minőségű betonokhoz hasonló rugalmassági modulus, hőtágulási együttható és páraáteresztő képesség;
· vízzáró;
· kitűnően tapad a már meglévő betonhoz, ha bedolgozás előtt a betont vízzel telítették, és a betonvasakhoz, különösen ha azokat előzetesen Mapefer-rel vagy Mapefer 1K-val kezelték;
A Mapegrout 430 teljesíti az MSZ EN 1504-9 („Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására.
Fogalommeghatározások, követelmények, minőség-ellenőrzés és a megfelelőség értékelése. Általános elvek a termékek és rendszerek használatára”) és az MSZ EN 1504-3 („Szerkezeti és nem szerkezeti javítás”) szabványok szerint az R3 osztályú szerkezeti habarcsokra előírt alapvető követelményeket.
MAPEGROUT 430 Szálerősítéses, finomszemcséjű, normál kötésidejű állékony (tixotróp) betonjavító habarcs
FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK
· Ne használja a Mapegrout 430-at nagy nyomó igénybevételnek, nagy dinamikus terhelésnek vagy erős koptatásnak kitett szerkezetekre: használjon helyette Mapegrout Tissotropico-t vagy Mapegrout T60-at.
· Ne használja a Mapegrout 430-at, ha az anyagot nagy távolságra kell szivattyúzni, illetve nagy szivattyúfejnél (használjon
helyette Mapegrout Easy Flow-t).
· Ne használja a Mapegrout 430-at sima betonfelületre: a felületet mindig jól érdesítse fel, és készítsen pótlólagos vasalást,
ha szükséges.
· Ne használja a Mapegrout 430-at kihorgonyzáshoz (használjon helyette Mapefill-t).
· Ne használja a Mapegrout 430-at zsaluzatba öntéshez (használjon helyette Mapegrout Colabile-t).
· Ne adjon a Mapegrout 430-hoz cementet vagy adalékszert.
· Ne adjon hozzá vizet, ha a keverék már kötni kezdett.
· Ne használja a Mapegrout 430-at +5°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.
· Ne használja fel a Mapegrout 430-at, ha a csomagolás sérült, vagy már bontott.
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Aljzatelőkészítés
· Távolítsa el a sérült és leváló félben lévő betonrészeket addig, amíg sérülésmentes, tömör és megfelelően durva felületet nem kap. Az esetleges korábbi javításokat, ha nem tapadnak tökéletesen az aljzatra, szintén távolítsa el.
· Homokfúvással tisztítsa meg a betont és a betonacélokat a portól, rozsdától, cementtej maradványoktól, zsíroktól, olajoktól, és korábbi festések nyomaitól.
· Telítse az aljzatot vízzel. A Mapegrout 430 bedolgozása előtt várja meg, hogy az aljzat felszínén lévő felesleges víz elpárologjon; szükség esetén a vizet sűrített levegővel vagy szivaccsal távolíthatja el.
Bekeverés kézi bedolgozáshoz
· A betonkeverőbe töltsön be 4,4-4,6 liter vizet.
· Indítsa el a betonkeverőt, majd folyamatos keverés közben lassan szórja a Mapegrout 430-at a korábban betöltött vízhez.
· Ha a habarcs nyílt levegőn történő szilárdítása szükséges, a Mapecure SRA-t a keverési idő végén adagolja 0,25 tömeg%- nyi mértékben a keverékhez (0,25 kg minden 100 kg Mapegrout 430-hoz).
· Keverje 1-2 percig, majd ellenőrizze, hogy a keverék jól össze van-e dolgozva. Kaparja le a betonkeverő oldaláról és aljáról a nem tökéletesen elkeveredett port. Keverje további 2-3 percig.
· Az elkészítendő mennyiségtől függően alkalmazható habarcskeverő vagy keverőgépbe fogott keverőszár is. A keverést alacsony fordulatszámon végezze, hogy a habarcs ne habosodjon. A Mapegrout 430 bedolgozási ideje +20°C-on kb. 1 óra. A habarcs bekeverése szórásos bedolgozáshoz
A habarcsot folyamatos keverésű habarcsszóró géppel, például Putzmeister MP 25 típusú, illetve G4 vagy G5 PTF típusú géppel készítse el. Szórja bele a zsákok tartalmát a tartályába, és állítsa a folyásarányt a használt gép fajtájától függően választott mennyiségre, amíg a habarcs „folyékony vagy képlékeny” állagú nem lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük