PLANISEAL WR 100

HOL ALKALMAZHATÓ a PLANISEAL WR 100?

Hidrofób jellemzőinek köszönhetően a Planiseal WR 100 különösen javasolt olyan vasbeton szerkezetek védelmére, amelyek olyan erősen maró anyagoknak vannak kitéve, mint a kloridok, vagy folyamatos fagyási és olvadási ciklusok károsítják.

Különleges formulájának köszönhetően a Planiseal WR 100 közvetlenül alkalmazható porózus és tömör beton vízszintes és függőleges felületein, friss betonon, valamint olyan betonon is, amely nem vált el a betonacélról és javítást kapott.

Néhány alkalmazási példa

· Hidak és viaduktok pillérein és támfalain.

· Födémlemezeken.

· Tengeri környezetben található szerkezeteken, rakpartokon, mólókon stb.

· Kész vasbeton elemeken.

· Erkélyek elülső szegélyein.

· Szalagpárkányokon.

· Alapszerkezeteken.

· Kész szerkezeteken (ütközőpanelek, gerendák, oszlopok stb.).

· Kül- és beltéri vasbeton szerkezeteken.

MŰSZAKI JELLEMZŐK

A Planiseal WR 100 egy tiszta szilán alapú, alacsony sűrűségű hidrofób folyadék magas penetrációs képességgel, amelyet közvetlenül a kezelendő betonfelületre visznek fel. Különleges összetételének köszönhetően a Planiseal WR 100 a kapillárisokon keresztül a beton mélyére jut, ahol hidrofób védőréteget alkot, amely az évek folyamán segít megelőzni a károsodást és a beton leválását. A Planiseal WR 100 változatlan lélegző összetétele ellenére jelentősen csökkenti a víz és klorid abszorpciót, amely segíti a betonacél szerkezet korróziójának megelőzését. Különleges tulajdonságainak köszönhetően az új és javított vasbeton elhasználódását is megelőzi, amelynek a fagyási és olvadási ciklusok során, valamint a sózás során vannak kitéve; növeli az ellenállóságot, különösen akkor, ha a terméket a javítás részeként viszik fel a vasbeton védelme során. A Planiseal WR 100 megfelel az Euronorm EN 1504-9 („Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására.

Fogalommeghatározások, követelmények, minőség-ellenőrzés és megfelelőségértékelés.

Termékek és rendszerek alkalmazásának általános elvei”) és az EN 1504-2 („A beton felületvédelmi rendszerei”) követelményeinek, a PI, MC és az IR osztály elvei alapján: H – víztaszító impregnálás: felületvédelmi termékek.

JAVASLATOK

· Az előkészítés során ne hígítsa vízzel a Planiseal WR 100-t.

· Ne adjon hozzá más terméket (oldószer, cement stb.).

· Ne vigye fel olyan betonfelületre, amely érintkezik ivóvízzel.

· Ne vigye fel a terméket akkor, ha a környezet hőmérséklete +5°C alatt van.

· Védje a közeli fém-, üveg-, és fafelületeket. Vízzel, vagy etanollal azonnal takarítsa fel a véletlenül kiömlött terméket.

PLANISEAL WR 100

ALKALMAZÁSI FOLYAMAT

Az anyag előkészítése A betont megfelelően kezelni kell, tisztának kell lennie, nem lehet rajta olaj, szennyeződés, cementiszap, régi festék, vagy bármi olyan anyag, amely megakadályozhatja a Planiseal WR 100 betonba jutását. Régi beton kezelésekor az alkalmazott tisztítási módszer attól függ, hogy milyen szennyeződés található a betonon.

A hidegvíz fúvással történő tisztítás általában elegendő ahhoz, hogy a felület pórusai megnyíljanak és segítsék a termék behatolását. A melegvízfúvás különösen hatékony olaj és zsír eltávolításakor. Amennyiben nincs különösebb szennyeződés, a felület sűrített levegővel történő lefúvása elegendő lehet.

A Planiseal WR 100 felvitele előtt várja meg, amíg a felület megszárad. A termék előkészítése A Planiseal WR 100 készrekevert formában elérhető, nem kell vízzel, vagy más oldószerrel hígítani. A terméket alaposan fel kell keverni használat előtt, hogy teljesen homogén legyen. A termék felvitele Bizonyosodjon meg róla, hogy a betonfelület nem fagyott, és a felvitelt követő 12 órára nem jeleznek elő esőt, vagy a hőmérséklet +5°C alá történő zuhanását.

A Planiseal WR 100 hatékonysága azon múlik, milyen mélyen tud behatolni a betonba, az azonban attól függ, hogy milyen a beton típusa és abszorpciós képessége. A termék felvihető alacsony nyomású légmentes szórófejjel nagy felületekre, vagy kisebb területekre hengerrel. Az egyenletes felvitel érdekében a termékből két réteget ajánlott felvinni. A második réteg felvihető akkor, amikor az első réteg még nedves, ha az már bejutott a felvevő anyagba.

A többletet hengerrel távolítsa el, amikor a termék még nem száradt meg. A környezeti hőmérséklet, a felvevő anyag, és annak abszorpciós képessége befolyásolja a termék száradási idejét. Nem megfelelően előkészített felületre ne vigye fel a Planiseal WR 100-t. A nedvesen maradt területeken csökkenhet a termék beivódása a betonba. Az adatlapban nem említett felületekre, vagy egyéb körülmények közötti alkalmazással kapcsolatban forduljon a MAPEI Műszaki Szolgáltatásához.

Mit jelent a hidrofóbizálás?

Még a legjobb beton is károsodik idővel, ezért egyetlen felület sem örök életű. Hogy egy-egy padló vagy más elem meddig bírja, az számos dologtól függ. Az olyan fizikai behatások, mint a közlekedés, a személy-vagy gépforgalom okozta kopások, a különböző savas vagy lúgos anyagok mind a beton töredezését, kopását és elöregedését okozzák.

Ha nem vagyunk betonipari szakemberek, akkor talán nem is gondolnánk, hogy az egyik legnagyobb károsító erő maga a víz. A felületeket egy idő után elkoptatja, kimossa, légmozgás hiányában penészt vagy mohásodást okoz, a kisebb résekbe beszivárogva pedig a téli időszakban még a legnagyobb betonrészeket is képes megrepeszteni. Emellett sokszor hordoz olyan szennyeződéseket, melyek a beton anyagával reakcióba lépve tönkre tehetik azt.

Emiatt a víz betonba szivárgása ellen védekezni kell, ez a hidrofóbizálás. Ebben a bejegyzésben erről a folyamatról tudhatunk meg bővebb információkat.

A jó minőségű hidrofóbizáló anyagok beszivárognak a beton pórusain keresztül, és úgy oldják meg a vízzárást, hogy a pórusok részben nyitva maradnak. Emiatt a víz nem jut be az anyagba, a páraáteresztő képesség viszont megmarad.

Hogy milyen hidrofóbizáló anyagra van szükség, az több dologtól is függ. Az egyik legfontosabb a beton minősége és a nedvességtartama, ugyanis igazán jól a száraz felületeket lehet hidrofóbizálni. A hidrofóbizáló szer minőségétől az függ, hogy mennyi idő kell neki a betonba szivárgásra, mekkora molekulaszerkezettel rendelkezik, és milyen a sűrűsége.

Ezen tulajdonságok együttesét kell venni a tervezés során, és nekik megfelelően dönteni a felhasználásról. A rosszabb minőségű betonfelületek pórusai nagyobbak, így oda gyengébb minőségű, folyékony hidrofóbizáló anyag is elegendő. Bár hamarabb elpárolog a folyékonysága miatt, de a nagyobb pórusokon át lesz ideje bejutni a betonba.

Amennyiben viszont az alapanyag is jó minőségű, akkor oda már zselés állagú hidrofóbizáló szer kell, mivel ezt sokkal nehezebben párolog el, és lesz ideje a beton apróbb pórusain át is bejutni. A folyamathoz érdemes mindig szakembert felkérni, aki meg tudja határozni az alapanyag minőségét, a szükséges hidrofóbizáló szert, az alkalmazandó mennyiséget és a munkavégzés menetét. Ha nem így teszünk, akkor esetlegesen olyan rossz bevonatot képezünk a betonon, mely többet árt, mint használ, és eltávolítása komoly összegeket is felemészthet.

Hogyan történik a hidrofóbizálás?

A hidrofóbizálás menetében megértéséhez először ismerni kell a beton szerkezetét, mert az nem egy tömör, egybefüggő felület, hanem apró pórusok találhatók benne. A jobb minőségű felületeknél ezek kisebbek, emiatt is megy tönkre később a jó minőségű beton, míg a gyengébb minőségűeknél a pórusok nagyobbak.

A különféle felületkezelő anyagok egy része bevonatot képez a betonon, elzárva ezzel a pórusokat, így a víz sem hatolhat beléjük. Ezzel azonban megszűnik a beton páraáteresztő képessége, és az évek alatt károsodhat. Különösen igaz ez a vasbetonra, amelybe fémszálakat is öntöttek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük